Chceme kvalitní postel

 

Pro kompletní relaxaci a regeneraci potřebujete vydatný spánek. Zároveň je důležité, na čem spíte, protože nevhodně zvolená postel vám může zadělat na problémy se zády. Nepříjemnosti dělají zejména špatné rošty a matrace. Pokud vás hned po ránu bolí záda, vězte, že to chce vyměnit postel. Každá postel se skládá ze tří základních částí, kterými jsou rám, rošt a matrace. Rám si vybíráte především podle vašeho vkusu. Na funkčnost postele ve smyslu zdravotním nemá vliv, na vaši pohodu však ano, takže vybírejte, zda se vám víc líbí dřevěný, kovový nebo třeba čalouněný rám.

 

Potom je na řadě rošt postele, který do značné míry odpovědný za podporu vaší páteře při odpočinku. Rošt může být pevný, lamelový nebo polohovatelný motorový. Pevná deska není příliš vhodná pro anatomické natvarování postele, nejoblíbenější variantou jsou lamelové rošty. Protože nejsou pevné, ale jednotlivé lamely se v roštu mírně pohybují, skvěle vyrovnávají rozložení váhy vašeho těla. Lamelový rošt by měl mít minimální počet lamel 28 vzdálených od sebe maximálně 4 cm. Dalším typem je polohovací rošt, který je rovněž složen z lamel, rozdíl je pouze v tom, že je vybaven polohovacím mechanismem. Automatizovanou variantou jsou motorové rošty, které lze tvarovat pohodlně pouze stisknutím tlačítka.

 

Rošt bychom tedy měli a nyní se budeme věnovat výběru matrace. Na trhu dnes existuje nepřeberné množství nejrůznějších typů, ne všechny však vyhovují každému. Ortopedické matrace zaručují oporu vašeho kosterního systému a většinou jsou testovány na správné rozložení váhy těla. Jako zdravotní jsou označeny matrace, které disponují certifikátem, ať už se jedná o hypoalergenní, hygienické nebo matrace pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko. Kromě těchto vlastností záleží rovněž na rozměrech matrace, na délku by měla být delší než vy, aby se vám pohodlně leželo, šířka je potom jasně stanovena rozměrem jednolůžka nebo manželské postele. Zbývá ještě třetí rozměr, na výšku je ideálních alespoň 15 cm. Pokud je matrace tenčí, hrozí větší nebezpečí, že se brzy proleží.

 

Z hlediska materiálu rozeznáváme velké množství různých typů matrací. Nejčastěji se setkáte s pružinovými, latexovými, polyuretanovými a také z viscoelastické polyuretanové, tzv. líné pěny. Potom se vyrábí matrace z různých kombinací těchto materiálů na bázi zón nebo sendvičových konstrukcí. Otázkou je, který materiál vám bude vyhovovat nejvíce? Pružiny jsou velmi kvalitní, nemusíte se bát, že by vylezly ven a píchaly vás do zad. Naopak jsou prodyšné a neproleží se.

 

Latexové matrace patří mezi nejluxusnější a nejdražší matrace, čím větší podíl přírodního latexu obsahují, tím jsou kvalitnější, ale také dražší. Díky latexu se matrace skvěle přizpůsobuje každému tělu a má proto skvělé ortopedické vlastnosti. Pro zvýšení tuhosti matrace se do latexové matrace vkládá kokosová deska. Také z líné pěny se vyrábí atraktivní a pohodlné matrace. Líná pěna mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě a tlaku těla uživatele, matrace při kontaktu s tělesným teplem měkne a pro každého se tedy natvaruje přesně podle jeho křivek. Tento typ matrace se vyznačuje pomalým vracením do původní polohy, proto nevyvíjí na tělo žádný tlak, svaly mohou být během spánku uvolněné, takže si celý organismus krásně odpočine, což přispívá ke zmírnění bolestí zad.

 

Jak vidíte, různé materiály se vyznačují různými vlastnostmi, proto se často využívají v kombinacích. Matrace se jednoduše složí z několika vrstev z různých materiálů. Často se využívá k výrobě sendvičových matrací polyuretanová pěna, latex a líná pěna. Výběr je skutečně široký, pokud si sami nevíte rady, nechte si poradit. Navštivte značkovou prodejnu VEGAS, kde se vám dostane odborného poradenství.