Jaká svítidla se kam hodí

Kvalitní materiály, prvotřídní zpracování, moderní technologie, stylový design. To všechno by měla splňovat svítidla, která si budete chtít pověsit do interiéru. Ale svítidla přece nemusí jen viset, stojací lampy nebo lampičky na stůl stojí, nástěnná svítidla nebo stropní lustry jsou pevně připevněné a také nikde nevisí. Ale podstatné je, že svítidla a osvětlení je třeba vybírat podle praktických vlastností a zároveň i designového zpracování, abyste dosáhli požadovaného efektu.

 

Jaká svítidla se tedy kam hodí? Vezměme to po místnostech. První, co za dveřmi do bytu nebo domu uvidíte, je chodba. Zde je třeba dobře vidět, proto se často používají bodová svítidla, dostatečného osvětlení a zároveň úspory energie dosáhnete použitím LED bodovek, další možností jsou také halogenky. Na řadu přichází obývací pokoj, zde se odehrává většina rodinného života, je tedy třeba dodat místnosti vždy dostatek světla. Základní osvětlení zajistí stropní lustr, může jít o stropní svítidlo nebo závěsný lustr, to už je otázkou vašeho vkusu a proporcí obývacího pokoje. Nicméně samotný lustr nezvládne poskytnout dostatek světla třeba ke čtení, je proto třeba počítat také s doplňkovými svítidly, mezi taková patří především stojací lampy, stolní lampičky, nástěnná svítidla nebo osvětlení uměleckých předmětů.

 

V jídelně by rozhodně neměl chybět lustr nad stolem, velmi moderní jsou závěsné lustry visící nízko nad jídelním stolem. V kuchyni se určitě neobejdete bez osvětlení pracovní plochy, k tomu se nejlépe hodí LED pásky. Nejste si jistí volbou svítidel do vašeho bytu nebo domu? Nechte si poradit, přijďte se podívat do světelného studia Aulix a nechte si sestavit návrh osvětlení pro váš interiér.