Jak renovovat a brousit starou dřevěnou podlahu

 

Starší domy mají ve většině případů starou, ale stále ještě použitelnou dřevěnou podlahu. Pokud se chystáme na rekonstrukci takového domu nebo bytu, určitě bychom měli začít u podlahy.

 

 

 

 

 

 

Strategie a představa, brousit či renovovat

 

Jak by měla vypadat renovovaná podlahaNež se ovšem pustíme do takové renovace či broušení podlahy, musíme mít určitou představu o tom, jak by podlaha měla vlastně vypadat. Dřevěné parkety jsou daleko náročnější na svou úpravu, broušení a renovaci než třeba klasická prkna. Parkety mohou tvořit na podlaze různé obrazce a ornamenty, které bychom měli určitě zachovat, pokud se nerozhodneme jinak. Také bychom měli vědět, jaký odstín bychom chtěli v interiéru mít, zda by měl ladit s naším nábytkem nebo tomu necháme volný průběh. Také důležitým poznatkem je, jakou zvolíme povrchovou úpravu.

Všechny tyto otázky nám jistě rádi zodpoví odborníci ze specializovaných firem, které mají tyto práce ve své nabídce.

 

Zvládneme to sami?

 

Stará dřevěná podlaha před renovacíRenovace podlahy se vyplatí pouze tehdy, pokud není podlaha příliš znehodnocená, není prohnilá nebo zvlněná. V případě dřevěných parket by neměly být parkety příliš daleko od sebe a nedrží se pod nimi například plíseň. V takovém případě by se mohl do renovace či broušení podlahy pustit i dobrý kutil, který ovšem má vše potřebné k této práci. Pokud ale nemáme například kvalitní brusku, výkonný vysavač nebo třeba odvahu, povolejme raději profesionální firmu, která se touto činností zabývá. Naše neodbornost by podlaze mohla spíše ublížit a naše představa by jistě neodpovídala skutečnosti. Proto přenechejme raději tuhle práci odborným pracovníků, kteří tomu opravdu rozumí.

 

Renovace a broušení podlahy ale není jen tak

 

Podlaha nachystaná na broušení a renovaciJe to práce trochu titěrná, neboť si musíme uvědomit, že podlaha je nejzatíženější částí našeho domu. Musí být tedy dokonalá a kvalitní. Renovace a broušení podlahy také není zadarmo a pokud tedy vynaložíme určitou částku financí na její obnovu, musíme si být jisti, že vše dopadne tak jak má a my budeme spokojeni. Při samotné renovaci a broušení podlahy je zapotřebí šikovnost pracovního týmu a preciznost jejich práce. Po takto odborně renovované podlaze se můžeme spolehnout, že je provedena kvalitně a poslouží nám ještě mnoho let.

 

Voskovat nebo lakovat

 

Finální úprava renovované dřevěné podlahyPokud máme za sebou celkovou renovaci podlahy od profesionálů, ještě nás čeká rozhodnutí, jakou povrchovou úpravu si v tomto případě zvolíme. Na výběr máme lakování, které je nejběžnější, pak také voskování a olejování podlahy. Všechny úpravy jsou vhodné pro všechny dřevěné podlahy a dodávají našemu interiéru dokonalý vzhled. Podlaha je znovu jako nová a stává se tak mnohdy dominantou našeho interiéru a dokonce i celého domu. Nebojme se tedy oslovit odpovídající firmu, protože jen s profesionálními odborníky budeme mít jistotu, že máme opravdu kvalitní zpracování podlahy.