Podzim - Jakou práci udělat na zahradě?

Podzim - Jakou práci udělat na zahradě?

Celý rok se člověk snaží udělat si ze své zahrady místo vhodné pro relaxaci, odpočinek a načerpání nové energie. Aby byla zahrada krásná zvláště v letním období, je důležité pečovat o ní už na podzim.

Péče o zahradu na podzim je důležitá zejména pro její správně zazimování a tedy přečkání zimního období. Pokud svou zahradu správně zazimujete, můžete se těšit na jaro, kdy zahrada brzy rozkvete.

Podzimní práce - září

Podzimní měsíce můžete věnovat tomu, že sklidíte poslední úrodu, vylepšíte půdu, odstraníte spadené listí a jiné překážející organické porosty.

Okrasné dřeviny a květiny je důležité také na přicházející zimu připravit. Bobuloviny je nutné postupně již od září zkracovat, u angreštu či rybízu zkraťte dlouhé výhody až o jednu třetinu.

Konec září se může nést v duchu opravy či výroby ptačích krmítek, ty musí být umístěná tak, aby se k nim nedostaly kočky. Ptačí napajedla je nutné naplnit novou vodou.

V polovině září je třeba již očekávat první mrazíky, proto přes rostliny natáhněte fóliový tunel.

Druhá polovina září je ideálním časem pro zkontrolování skalky. Můžete lehce opravit její rozsah, odstřihnout porosty, které rostou přes vymezený prostor. Pokud se chcete vyhnout odstříhávání, pak můžete rostlinu vyjmout ze země a přesadit na vhodnější místo.

Září je také vhodnou dobou pro provzdušnění trávníku a jeho pohnojení speciálním podzimním hnojivem, který má vysoký obsah draslíku. Ten chrání trávník před mrazy a před napadením plísní. Trávník je nutné ještě před hnojením provzdušnit speciálním vertikutátorem.

Před napadením sněhu

Ještě před tím než napadne první sníh, je důležité celý prostor zahrady řádně uklidit a vše, co by mohlo být sněhem a mrazy ohrožené sklidit. V případě, že tak trochu bojujete s úložným prostorem, můžete kromě své garáže využít volného místa v zahradním domku. Dřevěný domek zahradní patří mezi oblíbené a praktické zahradní stavby.

Stavba domku na polední chvíli?

V případě, že jste se o výhodách dřevostavby dozvěděli až před zimou, pak už je na pořízení pozdě. Nechte si stavbu zahradního domku až na jaro, přes zimu můžete shánět užitečné informace na internetu, jak stavět, z jakých materiálů a kam.